Минулі

Концерт з нагоди 120-річного ювілею Дніпропетровської академії музики імені М. І. Глінки та ювілею фортепіанної кафедри

2018-10-12 19:00:00

12 жовтня 2018 року відбувся святковий концерт з нагоди 120-річного ювілею Дніпропетровської академії музики імені М. І. Глінки та ювілею фортепіанної кафедри.

Цю подію з гордістю можна назвати «концертом-присвятою», що об’єднує декілька поколінь музикантів. Висловлюючись мовою класиків погодимось, що «не знаючи минулого, неможливо зрозуміти зміст теперішнього та цілі майбутнього». Тому перед слухачами розгорнулась багата історія кафедри, а її найкращі традиції були продемонстровані учнями дитячої музичної школи, студентами коледжу та академії, а також концертуючими викладачами кафедри.

Історія сучасної піаністичної школи Дніпропетровська бере свій початок 1 вересня 1898 року, коли було урочисто відкрито музичні класи Катеринославського відділення Імператорського Російського Музичного Товариства. Біля витоків молодого навчального закладу та Катеринославської фортепіанної школи були випускники Петербургської консерваторії: учениця А. Рубінштейна — Софія Брілліант-Лівен; учні Г. Єсіпової — Марія Пасенко, Михайло Зубов, Поліна Лурьє-Застрабська; та випускник Московської консерваторії, учень П. Шльоцера та Ф. Бузоні — Абрам Шепелевський.

У 20-ті роки ХХ століття фортепіанний відділ поповнюється новими іменами, що згодом стають корифеями Дніпропетровської піаністичної школи. Це — Мірра Юльївна Гейман; Михайло Йосипович Лєвін та Самуїл Давидович Храмов.

Особливою сторінкою історії кафедри була діяльність Михайла Львовича Обермана — талановитого піаніста, блискучого організатора, директора Дніпропетровського музичного училища, з діяльністю якого пов’язані події евакуації колективу під час Великої Вітчизняної війни, поновлення навчального закладу після війни, створення системи музичної освіти у нашій області, розквіт музичної культури Дніпропетровщини.

У другій половині ХХ століття життя музичного училища визначається діяльністю яскравих та самобутніх музикантів-педагогів, що виховують декілька поколінь талановитої молоді. Серед них Світлана Грибановська, Лідія Євсевська, Маріам Гордон, Світлана Анцишкіна; Мікаелла Александрова, Світлана Ісакова та багато інших. Ці імена визнані у музичних колах по всьому світу. У багатьох країнах і сьогодні успішно працюють наші випускники, продовжуючи досягнення творчих принципів своїх педагогів.

Сучасне життя кафедри також насичене та багатогранне. А ювілейний концерт, учасниками якого є лауреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів, є яскравим тому підтвердженням.

Насичений репертуар концерту виглядав достатньо символічно, оскільки у ньому об’єдналися традиції минулого з новаторськими тенденціями піанізму. Для святкового вечора були підготовлені твори композиторів ХІХ та ХХ століття, а також сучасних композиторів (як вітчизняних, так і закордонних).

Відкрила концерт учениця центральної музичної школи Ганна Комісарова. У її виконанні прозвучала п’єса іспанського композитора Хоакіна Туріна «Святкова Кордова». Самобутні ритми та яскравий колорит твору створили справді святкову та урочисту атмосферу. Продовжив концерт студент музичного коледжу Олександр Штирбу, що виконав Скерцо № 2 Ф. Шопена, продемонструвавши тонке відчуття стилю та образності твору.

Наступним номером концерту став твір сучасного вітчизняного композитора Б. Котюка «Domenico — соната in D» у виконанні Дар’ї Нікітченко. Студентка з особливою філігранністю втілила «діалог епох» у своєму виступі. У продовження прозвучала «Токката» С. С. Прокоф’єва у виразному та емоційному виконанні Габріелли Магальяш.

Підтримала та продовжила святкову атмосферу своїм виступом Олена Малиновська. Вона виконала «Каватину Фігаро» з опери Дж. Россіні «Севільський цирульник» у віртуозній обробці Г. Гінзбурга. Наступний виступ знову повернув слухача до традиційного фортепіанного репертуару — у виконанні Артема Терещенко змістовно та яскраво прозвучав «Мефісто-вальс» Ф. Ліста.

Кульмінацією концерту стали виступи молодих викладачів кафедри. Колоритно, артистично та віртуозно прозвучала «Іспанська рапсодія» Ф. Ліста у виконанні лауреата міжнародних конкурсів, доцента кафедри Наталії Золотарьової. Яскраву та самобутню інтерпретацію «Острову радості» К. Дебюссі продемонстрував слухачам лауреат міжнародних конкурсів Гліб Адлуцький.

Ще одним подарунком вдячній публіці стало ансамблеве виконання хореографічної поеми М. Равеля «La Valse» Н. Золотарьовою та Г. Адлуцьким. Слід зазначити, що виконання цього твору стало прем’єрним у нашому місті та збагатило репертуарний доробок концерту.

Святковий концерт кафедри, що об’єднав усі структурні підрозділи академії, був надзвичайно щиро та емоційно сприйнятий аудиторією слухачів. Учасників привітали гучними оплесками та квітами. Силами студентів та викладачів було продемонстровано високий рівень виконавства. Сучасний склад кафедри невпинно зберігає багаті традиції фортепіанного мистецтва та сміливо втілює інноваційні тенденції у своїй діяльності. Тому маємо сподівання на продовження концертної діяльності відділу у нових сміливих творчих проектах.

Магістрант кафедри фортепіано Ганна Охота.