Минулі

Життя довжиною у смичок

2017-10-13 16:00:00

13 жовтня 2017 року у камерній залі Дніпропетровської академії музики ім.М.Глінки відбулось продовження мистецького проекту „Життя довжиною у смичок”. Його культурно-просвітницька місія добре означилась ще у минулому навчальному році й, приємно, що теперішній – не став виключенням. Особистістю-ювіляром, якому присвятили творчу увагу численні студенти спеціалізації „Оркестрові струнні інструменти” на чолі з ідейними натхненниками дійства Л.Гонтовою та О.Луценко, став всесвітньо відомий віолончеліст, знаний диригент та піаніст М.Ростропович.

Синтетичний принцип побудови творчого заходу означився у формі концерту-лекції, яка увібрала елементи таких навчальних дисциплін як „Спеціальний інструмент”, „Історія виконавства на струно-смичкових інструментах”, „Квартетний клас”, „Лекторська практика”, а також предмету „Інформатика” (комп’ютерне забезпечення технічного блоку здійснював студент спеціалізації „Теорія музики” А.Дашков).

Безумовно, проникливо-змістовне слово ведучої концерту Л.Гонтової, якісно підібраний відео матеріал концертів М.Ростроповича виразно взаємодіяв із виступами студентів-віолончелістів у супроводі концертмейстерів Л.Грабко та Н.Бєлоконєвої.

Соната для двох віолончелей Г.Ф.Генделя, у динамічно-натхненному виконанні студенток О.Данильченко і Т.Оліферовської (клас В.В.Яценко), відкрила студентську частину творчих виступів. Грайливо-елегантний характер виконання віолончельного Скерцо Ф.Бріджа влучно означився природньою вишуканістю солістки О.Кабченко (клас О.О.Луценко). Артикуляційною вправністю розлогої штрихової палітри характеризувався виступ Е.Кривич (клас О.О.Луценко), у виконанні якої прозвучала перша частина Сонати у старовинному стилі іспанського віолончеліста і композитора Г.Касадо. Балада для віолончелі Р.Глієра у виконанні А.Скрипник (клас В.В.Яценко) чарувала інструментальною наспівністю техніки звуковедення. Елегія та Полька для струнного квартету Д.Шостаковича означила складну інтонаційно-ансамблеву своєрідність академічної музики ХХ століття, з якою доволі артистично та переконливо впорались Н.Березовська, І.Левченко, Е.Переверзєва та О.Кобченко (клас О.О.Луценко).

Приємно, що у проекті взяли участь й молоді викладачі академії. У виконанні К.Цацина (скрипка), М.Устенко (віолончель) та О.Бєлоусова (фортепіано) прозвучало Тріо № 2 e-moll Д. Шостаковича. Але ж концерт-лекцію було по-праву завершено звучанням віолончелі М.Ростроповича, неперевершеного виконавця-генія музичної культури ХХ століття.