Минулі

Концерт заслуженого діяча мистецтв України, професора Н. О. Мельникової

2017-10-17 17:00:00

17 жовтня 2017 року в концерт холі Дніпропетровської академії музики ім. М. І. Глінки відбувся концерт класу спеціального фортепіано заслуженого діяча мистецтв України, професора Н. О. Мельникової. Програму, складену з творів епохи романтизму, виконували студенти музичного коледжу та факультету академії. При виборі програми Наталія Олександрівна майстерно й індивідуально використала піаністичні та емоційні можливості кожного студента, що найкращим чином позначилось на манері і якості виконання фортепіанних шедеврів. Усі виконавці показали високий рівень технічної підготовки, усвідомлення художнього змісту, образів і форми музичних композицій.

Концерт відкрився етюдами-картинами С.В. Рахманінова: a-moll № 2 і c-moll № 1 з ор. 39, які виконала студентка III курсу музичного коледжу Анна Давидкіна. У виконанні студента I курсу музичного факультету Кирила Андрющенка прозвучали етюди-картини cis-moll ор. 33 № 8 та h-moll ор. 39 № 4. Обидва виконавці продемонстрували не тільки чудові піаністичні здібності, але і тонке проникнення в емоційну сферу творів.

Наступним виступив наймолодший учасник концерту – студент II курсу коледжу Артем Терещенко. Прозвучали твори Ф. Шопена, а саме драматичний ноктюрн c-moll ор. 48, № 1 та величний, надзвичайно відомий полонез As-dur ор. 53.

Продовжили концерт транскрипції Ф. Ліста. Проникливо-ліричну „Смерть Ізольдиˮ Вагнера-Ліста виконала магістрантка Ганна Охота, а запальний віртуозний „Танок смертіˮ Сен-Санса — Ліста — Горовиця – студентка IV курсу музичного факультету Альона М’яка.

У заключній частині концерту виступила Олена Малиновська, студентка II курсу академії музики, яка спочатку виконала Баркаролу Ф. Шопена – своєрідне лірико-драматичне інтермецо після бурхливої музики Ф. Ліста. Потім у її виконанні прозвучали три частини сонати № 2 С.С. Прокоф’єва – друга, третя та четверта. Це було і певним сюрпризом, і справжньою окрасою концерту. Олені вдалося точно передати й тонку мрійливість романтизму, якою насичена музика молодого Прокоф’єва, й нестримну потужність цієї музики.

Професор кафедри „Історія та теорія музикиˮ І.М. Приходько, який вів концерт, допомагав виконавцям створювати романтичну атмосферу власними доцільними поясненнями та цікавими історіями, пов’язаними з п’єсами та композиторами.

Півторагодинний концерт пройшов на одному диханні. У цьому, безумовно, велика заслуга Н.О. Мельнікової. Вона зуміла не тільки забезпечити власних учнів необхідними технічними прийомами і навичкам виконання, але, що набагато важливіше, зуміла донести до них і красу романтичної музики, філігранно шліфуючи манеру виконання, властиву музичному стилю кожного композитора. Тому цілком зрозуміло, що після закінчення програми виконавці викликали на сцену свого професора, а задоволені слухачі нагородили молодих артистів та їхнього досвідченого вчителя квітами і бурхливими оплесками.