Минулі

Нематеріальна музична спадщина Дніпропетровщини у призмі поколінь

2017-11-16 14:00:00

Творча співпраця викладачів академії з вчителями музичного мистецтва м. Дніпра наповнюється новими гранями. Наступним етапом в розвитку цих відносин стає звернення до фольклорної музичної спадщини Дніпропетровщини, яка, завдяки плідній роботі науковців-музикознавців, занесена до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО і знаходиться під її охороною. Козацька пісня – один з найдавніших жанрів побутового фольклору Степової України – має бути збережена. Цим завданням займаються співробітники фольклорного центру, який створений в академії у 2016 році. А донести козацький мелос до підростаючого молодого покоління, показати всю його красу, закохати в нього дітей – це місія, до якої мають активно залучитися вчителі музичного мистецтва м. Дніпра.

З цією метою 16 листопада 2017 року в академії був організований I міський науково-методичний семінар-практикум «Нематеріальна музична спадщина Дніпропетровщини у призмі поколінь». Наукове зібрання вітали ректор Дніпропетровської академії музики ім. М. Глінки, заслужений діяч мистецтв України Юрій Михайлович Новіков та заступник начальника управління з питань гуманітарної, соціально-культурної сфери та освіти, начальник відділу виконавчого апарату ДОР Ірина Юріївна Корчемаха.

Завідувач лабораторії фольклору та етнографії, викладач ДАМ ім. М. Глінки Ольга Наумівна Гусіна розповіла про роботу по збереженню нематеріальної спадщини нашого регіону. Науковий співробітник ПНДЛ етномузикології НМАУ ім. П. Чайковського, викладач ДАМ ім. М.Глінки Анастасія Яківна Любимова представила результати цієї роботи, зібрані у виданнях «Козацькі пісні Дніпропетровщини», «Народні пісні Дніпропетровщини: Томаківський район». Випуск 1. та відеофільмі «Козацькі пісні Дніпропетровщини».

Презентовані матеріали були подаровані в кожний методичний центр м. Дніпра та розміщені у вільному доступі на офіційному сайті академії.

Краса місцевого народного мелосу надихає творчі особистості до його переосмислення. Прикладом цього є музичний доробок композитора, викладача-методиста ПЦК «Теорія музики» коледжу ДАМ ім. М.Глінки Валентини Миколаївни Мартинюк, заслуженого працівника культури України, професора кафедри «Народні інструменти» ДАМ ім. М.Глінки, художнього керівника капели бандуристів «Чарівниці» Світлани Валентинівни Овчарової та кандидата мистецтвознавства, завідувача та професора кафедри «Історія та теорія музики» ДАМ ім. М.Глінки Світлани Анатоліївни Щітової — навчальний посібник «Українська пісня у поліфонічних творах для бандури», який також був презентований на семінарі. Вольовий дух, властивий запорізьким козакам, точно передала композитор Валентина Миколаївна Мартинюк в інвенції на тему української народної пісні-думи «Максим козак Залізняк», яку майстерно виконала студентка 2 курсу коледжу Марія Корнієнко (клас професора С.В.Овчарової)

Про активну позицію вчителів по впровадженню української пісні та народних традицій у навчальне та позакласне буття школярів розповіли методист з питань викладання предметів естетичного циклу управління освіти департаменту гуманітарної політики м. Дніпра Оксана Петрівна Скрипченко та педагог-організатор НВК №33 «Маріїнська гімназія м. Дніпра» Світлана Валентинівна Завертайло.

Родзинкою семінару стало живе звучання голосів – виступ дитячого фольклорного гурту «Маріїнські віншувальники» НВК №33 «Маріїнська гімназія м. Дніпра» та фольклорного ансамблю «Калита» ДАМ ім. М. Глінки. Під час майтер-класу по розучуванню козацької пісні «Стоїть козак на чорній кручі», який доступно, невимушено і професійно провів викладач ДАМ, керівник фольклорного ансамблю «Калита» Тарас Васильович Хмилюк, учасники семінару-практикуму з натхненням і захопленням виконували триголосся, що так природно звучало в хорі шанувальників народного співу.

Маємо надію, що знайомство з фольклором рідного краю та поштовх до творчості, отримані під час першої зустрічі на семінарі-практикумі, дадуть реальні плоди через певний проміжок часу і виникне чергова необхідність у подальшому спілкуванні та в обміні творчими здобутками тих, хто причетний до фольклорної музичної спадщини Дніпропетровщини.